Η θέση της ΕΕΤΟΑ στα ανακριβή και αρνητικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στη φύλαξη βλαστοκυττάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος

21 Mar 2011

Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν αρνητικά και ανακριβή δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΕΕΤΟΑ), η οποία έχει σκοπό τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την κρυοσυντήρηση και διανομή βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου, θεωρεί υποχρέωσή της να παραθέσει την επίσημη θέση της, έτσι ώστε να συμβάλλει στη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού.

  1. Θεωρούμε ότι η αρνητική αναφορά κάποιων μέσων ενημέρωσης στις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα (εκτός αν τα εν λόγω δημοσιεύματα αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένη εταιρία, η οποία θα πρέπει να ονομαστεί). Οι εταιρίες-μέλη της ΕΕΤΟΑ λειτουργούν βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ελληνικής νομοθεσίας που διέπει τις τράπεζες κρυοσυντήρησης, ενώ οι διοικητικές και εργαστηριακές τους δραστηριότητες είναι πλήρως πιστοποιημένες. Τα εργαστήρια των περισσότερων εταιριών μπορούν να τα επισκεφτούν, τόσο γονείς, όσο και ιατροί αλλά και άλλοι επιστήμονες από το χώρο της υγείας. Σας διαβεβαιώνουμε για την αρτιότητα του εξοπλισμού των εταιριών μας και την επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του προσωπικού που εργάζεται εκεί. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων λειτουργούν εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη νομοθεσία (ελληνική και ευρωπαϊκή). Καμία επομένως ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων δεν λειτουργεί παράνομα στη χώρα μας και καλούμε όποιον ισχυρίζεται το αντίθετο να το αποδείξει παραθέτοντας τους σχετικούς νόμους. Άλλωστε εάν οι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων στην Ελλάδα ήταν παράνομες, τότε παράνομη θα ήταν και η δημόσια τράπεζα, η οποία εδρεύει στην Ακαδημία Αθηνών.
  2. Για τη δημιουργία του καρκίνου (και της λευχαιμίας, η οποία είναι μια αιματολογική κακοήθεια) απαιτούνται πολλαπλές μεταλλαγές στο DNA που υπάρχει στα κύτταρα και το οποίο φέρει την γενετική μας ταυτότητα (Knudson AG. Proc Natl Acad Sci. 1971, 68: 820-3). Συνήθως η πρώτη μεταλλαγή εμφανίζεται σε ένα κύτταρο, αλλά δύο ή και περισσότερες μεταλλαγές, σε αντίστοιχο αριθμό γονιδίων, θα χρειαστούν για να γίνει το κύτταρο αυτό καρκινικό και στη συνέχεια μεταστατικό. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση για κάποιας μορφής καρκίνο, φέρουν ήδη την πρώτη μεταλλαγή. Αν όμως δεν γίνουν οι επόμενες μεταλλαγές, τότε το κύτταρο δεν θα γίνει ποτέ καρκινικό. Για να αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στη λευχαιμία, μια πρώτη μετάλλαξη απαιτείται για τη δημιουργία προλευχαιμικών κλώνων. Για να υπάρχουν στο αίμα του ομφαλίου λώρου προλευχαιμικοί κλώνοι, η πρώτη αυτή μετάλλαξη θα πρέπει να έχει συμβεί στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου πριν τη γέννηση. Αλλά και τότε ακόμα, μόνο στο 1% των παιδιών με προλευχαιμικούς κλώνους θα δημιουργηθούν οι περαιτέρω μεταλλάξεις που απαιτούνται για τη δημιουργία της λευχαιμίας. Στο υπόλοιπο 99% των περιπτώσεων, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού καταστρέφει τους προλευχαιμικούς κλώνους, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν πλήρως από την κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και ενηλίκων, δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης προλευχαιμικών κλώνων στα βλαστοκύτταρα που έχουν φυλαχτεί, αφού ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός γεννήθηκε με προλευχαιμικό κλώνο, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη γέννηση μέχρι την εκδήλωση της νόσου είναι μεγάλο. Επομένως, μια αυτόλογη μεταμόσχευση θα έδινε στον ασθενή άλλο τόσο χρόνο επιβίωσης! Αν γινόταν αλλογενής μεταμόσχευση, θα υπήρχε σημαντική πιθανότητα απόρριψης ενός μη πλήρως συμβατού μοσχεύματος. Εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε ότιοι δημόσιες τράπεζες συλλέγουν δείγματα από άγνωστους δότες. Αν η πιθανότητα του 1% να προϋπάρχει κάποια κακοήθεια στα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου είναι τόσοσημαντική, αναρωτιόμαστε γιατίκαμία δημόσια τράπεζα παγκοσμίως δεν πραγματοποιεί τις απαραίτητες εξετάσεις στο γενετικό υλικό του δότηγια να αποκλείσει την προύπαρξη της ασθένειας στα άγνωστα δείγματα που συλλέγει;
  3. Χιλιάδες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως λευχαιμία, λέμφωμα, μυέλωμα ή άλλων μορφών καρκίνου. Ιατρική έρευνα η οποία έχει δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Oncology, αναφέρει ότι ακόμα και σε ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται πολύ νωρίς στη ζωή (μέσα σε 12 μήνες από τη γέννηση), τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτόλογη μεταμόσχευση. Στην συγκεκριμένη έρευνα, οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων σε παιδιά που έπασχαν από λευχαιμία, ήταν το ίδιο επιτυχείς με τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων. Συνοπτικά, αναφέρεται απόσπασμα από την συγκεκριμένη έρευνα στο Journal of Clinical Oncology: "Δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων για οξεία λευχαιμία σε 26 βρέφη ...οχτώ ασθενείς υποβλήθηκαν σε αλλογενείς μεταμοσχεύσεις και 18 σε αυτόλογες μεταμοσχεύσεις ...αυτόλογες και αλλογενείς μεταμοσχεύσεις ανέδειξαν παρόμοια αποτελέσματα" (Marco F, et al. Journal of Clinical Oncology, 2000, 3256-3261). Βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου τα οποία προέρχονται από το ίδιο το παιδί παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από άλλα άτομα. Τον Απρίλιο του 2001, πραγματοποιήθηκε αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε ένα μωράκι μόλις 11 μηνών από τον Καναδά. Το μωράκι έπασχε από ρετινοβλάστωμα (καρκίνος του αμφιβληστροειδή του ματιού) που είχε επεκταθεί στη σπονδυλική του στήλη. Η διορατικότητα των γονέων του ως προς τη φύλαξη βλαστοκυττάρων, του έδωσε την πολυτιμότερη ευκαιρία για επιβίωση. Τέλος, για να αναφέρουμε άλλο ένα παράδειγμα από τα πολλά που υπάρχουν, το 2007 δημοσιεύτηκε η περίπτωση ενός παιδιού ηλικίας 3 ετών το οποίο έπασχε από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Η χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε το παιδάκι αυτό δύο φορές απέτυχε, ενώ η θεραπεία του επιτεύχθηκε με μεταμόσχευση των δικών του βλαστοκυττάρων, τα οποία είχε προνοήσει να φυλάξει η οικογένειά του κατά τη γέννησή του (Hayani et al. Pediatrics, 2007, 119, 296-300).
  4. Για την αντικειμενικήπληροφόρηση του κοινού αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω απόΤο 30% αυτών των μεταμοσχεύσεων ήταν ετερόλογες προέρχονταν δηλαδή από κάποιοδότη, εκ των οποίων το 70% προέρχονταν από κάποιο μέλος της οικογένειας (Watt et al. Methods Mol Biol, 2007, 368: 237-259), κάτι το οποίο συνηγορεί υπέρ της οικογενειακής φύλαξης.
  5. Βεβαίως, τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος όντως δεν αποτελούν κατάλληλο μόσχευμα για εκείνα τα είδη αιματολογικών κακοηθειών που έχουν γενετικά αίτια και τα βλαστοκύτταρα αποδεδειγμένα φέρουν την ασθένεια. Στις περιπτώσεις αυτές το ιδανικότερο μόσχευμα είναιβλαστοκύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος από συγγενή που παρουσιάζει έστω και μερική ιστοσυμβατότητα. Το γεγονός αυτό επίσης συνηγορεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης! Με αυτό το σκεπτικό ενημερώνονται και όλοι οι γονείς που ενδιαφέρονται να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα του παιδιού τους στις εταιρίες-μέλη της ΕΕΤΟΑ.
  6. Οι εφαρμογές των βλαστοκυττάρων του ομφαλικού αίματος έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό από τη θεραπεία αιματολογικών παθήσεων και σύντομα θα αποτελούν ιδανικό ΑΥΤΟΛΟΓΟ μόσχευμα για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθροίτιδα, η νόσος Alzeheimer, η νόσος του Parkinson κ.α.
  7. Επίσης, ως ιδανική πηγή βλαστικών κυττάρων διαφόρων ειδών (αιμοποιητικά, μεσεγχυματικά, ενδοθηλιακά κλπ), το ομφαλικό αίμα θα αποτελέσει και πρώτη ύλη σε μία σειρά πρωτοκόλλων αναγεννητικής ιατρικής. Υπάρχουν πολλές μελέτες πουαποδεικνύουν ότι ομφαλικά βλαστοκύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε συνδετικούς ιστούς (όπως για παράδειγμα χόνδρο, οστά, λίπος), ηπατικά κύτταρα, πανκρεατικά κύτταρα, καρδιακά κύτταρα κ.α. Ήδη τα βλαστοκύτταραεφαρμόζονται με επιτυχία σε επεμβάσεις καρδιάς για την ανάπλαση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, καθώς και αποκατάσταση βλαβών του νευρικού συστήματος (σκλήρυνση κατά πλάκας), τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
  8. Οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων – μέλη της ΕΕΤΟΑ, απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων νέων επιστημόνων, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας. Μπορεί κανένας να διαβεβαιώσει τους νέους αυτούς επιστήμονες ότι θα υπήρχε αξιοπρεπής απασχόληση σε κάποιο δημόσιο οργανισμό, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους; Δυστυχώς γνωρίζουμε όλοιπολύ καλά ότι η απάντηση είναι αρνητική...
  9. Επίσης, δεν θα πρέπει να χρεωθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η αδυναμία του οποιουδήποτε δημόσιου φορέα να επικοινωνήσει στο κοινό τα οφέλη της φύλαξης των βλαστοκυττάρων για μελλοντική χρήση. Αν οι ιδιωτικές τράπεζες δεν αναλάμβαναν αυτήν την πρωτοβουλία,δεν θα αναπτυσσόταν στην Ελλάδαο τομέαςτων βλαστοκυττάρων, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται παγκοσμίως σε όλες τις επιστημονικά προηγμένες χώρες του κόσμου.
  1. Τέλος, αναφέρουμε ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος ο οποίος στα εν λόγω δημοσιεύματα εμφανίζεται (ως Πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρίας) να είναι ενάντιος στην ιδιωτική / οικογενειακή φύλαξη και στις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, έχει λάβει μέρος σε δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά όπου αναφέρονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεταμόσχευσης αυτόλογων βλαστοκυττάρων σε διάφορες σοβαρές ασθένειες (βεβαίως οι δημοσιεύσεις αυτές είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν). Αναρωτιόμαστε επομένως ποιος είναι ο λόγος της επίθεσης του κ. Αναγνωστόπουλου στις ιδιωτικές εταιρίες και την οικογενειακή φύλαξη... Και εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός των ιδιωτικών τραπεζών ως "παράνομες" είναι ιδιαίτερα βαρύς και απαξιωτικός και αν δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολογία θα μπορούσε εύλογα να θεωρηθεί ως και συκοφαντικός.

Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, βρίσκουμε προσβλητική, παραπλανητική και συκοφαντική κάθε μη αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη αρνητική αναφορά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου χώρου μέσω ιδιωτικών εταιριών και βεβαίως στην προσφορά των μελών της ΕΕΤΟΑ στον τομέα της επιστήμης και της υγείας. Καλούμε οποιονδήποτε υποκινεί τέτοιου είδους αναφορές τόσο ενάντια στο χώρο, να σταματήσει άμεσα.

Παραμένουμε στη διάθεση οποιουδήποτε έχει κάποιο ενδιαφέρον για περαιτέρω συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, σε αντίθεση με όσους συμμετείχαν στα αρνητικά αυτά δημοσιεύματα, είναι έτοιμη να παραθέσει οποιοδήποτε επιστημονικό στοιχείο μπορεί να συμβάλλει στην αντικειμενική ενημέρωση του κοινού.

Δημόσια Τράπεζα

Δείτε ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ της δημόσιας δωρεάν φύλαξης και της οικογενιακής φύλαξης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Περισσότερα

Οδηγίες

Οδηγίες για τους υποψήφιους γονείς. Τι πρέπει να προσέξετε.

Περισσότερα

Νομικό Πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουγία των ελληνικών τραπεζών κρυοσυντήρησης ιστών και κυττάρων

Περισσότερα

Share on: