Ποιές είναι οι θεραπευτικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων;

21 Mar 2011
  • ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Σήμερα, τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία 70 περίπου διαφορετικών ασθενειών του αίματος, όπως διάφορες μορφές λευχαιμίας και λεμφωμάτων, βαριές μορφές αναιμίας, ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά σύνδρομα κ.α.. Επίσης, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκίνων, όπως το νευροβλάστωμα και το ρετινοβλάστωμα.
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ Ή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται ασθένειες, στη θεραπεία των οποίων τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση, χωρίς εντούτοις να αποτελούν ακόμη θεραπεία ρουτίνας.

Η λίστα περιλαμβάνει πάνω από 40 διαφορετικές ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου Ι και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η εγκεφαλική παράλυση, αποκατάσταση οργάνων, όπως η καρδιά μετά από έμφραγμα, αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, όπως του μαστού καθώς και θεραπείες για διάφορες κληρονομικές ασθένειες του αίματος.

Επίσης, τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε πρωτόκολλα γονιδιακής θεραπείας, αποκατάσταση τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης, αναγέννηση οργάνων, όπως οι νεφροί, οι πνεύμονες και το ήπαρ καθώς και θεραπείες για ασθένειες όπως η ασθένεια του Parkinson, η χορεία του Huntington και η νόσος Alzheimer.

Τέλος, τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουν αποδεδειγμένα την ικανότητα να εξειδικευτούν κάτω από εργαστηριακές συνθήκες σε κύτταρα πολλών οργάνων, όπως για παράδειγμα τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την παραγωγή οργάνων και ιστών, που θα προορίζονται για αυτόλογη μεταμόσχευση.

(Προσαρμοσμένο από Dr. Fran Verterwww.parentsguidecordblood.com )

Δημόσια Τράπεζα

Δείτε ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ της δημόσιας δωρεάν φύλαξης και της οικογενιακής φύλαξης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Περισσότερα

Οδηγίες

Οδηγίες για τους υποψήφιους γονείς. Τι πρέπει να προσέξετε.

Περισσότερα

Νομικό Πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουγία των ελληνικών τραπεζών κρυοσυντήρησης ιστών και κυττάρων

Περισσότερα

Share on: